Met bomvol orderboek zeilt ASML fluitend door de chipdip

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Dat grote klanten een pas op de plaats maken, deert ASML voorlopig niet. De vraag naar oudere systemen blijft bovendien spectaculair.

ASML handhaaft zijn groeiverwachtingen voor het hele jaar en de lange termijn, ondanks tekenen van zwakte in de halfgeleidermarkt, zo bleek woensdag bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. Mocht de zwakte zich ontwikkelen tot een diepe downturn, dan heeft het bedrijf nog een flinke achterstand om weg te werken voordat de opdrogende orderstroom echt pijn gaat doen. Na een vloedgolf van bestellingen de afgelopen twee jaar zit het orderboek bomvol.

Illustratie: ASML

Dit jaar zit ASML sowieso al volgeboekt en volgens ceo Peter Wennink is het slechts een kwestie van tijd voordat dat ook het geval is voor 2024. Hoewel een deel van zijn klanten nu de voet van het gaspedaal haalt, hebben zij volgend jaar wel degelijk lithografietools nodig, verzekerde hij een gehoor van analisten. Het gaat onder meer om systemen voor nieuwe fabs en voor migraties naar meer geavanceerde chiptechnologie. Bang dat een flinke recessie roet in het eten zal gooien, is de topman vooralsnog niet.

Momenteel is het orderboek van ASML met 39 miljard euro goed voor twee volle jaren aan systeemomzet. Maar de machinebouwer is druk bezig de productiecapaciteit op te schroeven, zodat de slotmaanden van volgend jaar nog niet volledig zijn volgeboekt. Wennink verwacht die bestellingen in de loop van het jaar binnen te krijgen. Opschalen houdt in Veldhoven daarom de hoogste prioriteit.

Meer dan een handvol

De malaise in de halfgeleidermarkt was wel terug te zien in ASML’s orderinname afgelopen kwartaal, die uitkwam op 3.8 miljard euro. Dat steekt schril af bij de bestellingen van de afgelopen twee jaar (zie figuur). Los van de huidige dip moest er ook een keer een einde komen aan de hausse, liet cfo Roger doorschemeren in een videogesprek gepubliceerd door ASML.

Opvallend is het forse aantal bestellingen van Chinese klanten. ASML’s omzet in deze regio zal dit jaar oplopen tot 20 procent van het totaal, en zelfs tot 45 tot 50 procent van de niet-EUV-business. ASML krijgt al sinds 2018 geen vergunning meer van de Nederlandse overheid om EUV-scanners naar China te verschepen. Binnenkort volgen additionele beperkingen voor high-end immersietools. Naar verwachting worden details daarover in de zomer bekendgemaakt.

Ook als Chinese bedrijven andere ambities hadden, duwen deze maatregelen hen naar oudere productieprocedés van 20 nanometer en hoger, die worden gemaakt met behulp van lithografietoestellen die niet onder de nieuwe regelgeving vallen. Deze oudere modellen krijgen overigens nog regelmatig een upgrade. Onlangs breidde ASML bijvoorbeeld zijn portfolio voor de stokoude i-linetechnologie uit met de XT:400M.

Het wordt onderschat hoe hard de vraag naar ‘oudere’ chips groeit, zei Wennink. Hij haalde een gesprek aan met de topman van een Chinese maker van elektrische auto’s. ‘Als je nagaat hoeveel elektrische auto’s er over drie tot vier jaar worden gemaakt, daar heb je meerdere – meer dan een handvol – 28- en 45-nanometerfabs voor nodig. Fabs die nu nog niet eens bestaan.’

Ook segmenten als de energietransitie, industriële electronica of sensoren als integrale componenten van ai-systemen zullen de komende jaren groeien met dubbele cijfers, voegde Wennink daar nog aan toe.