Mesa+ zet stap richting industrie met pld-machine Solmates

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

UT-onderzoeksinstituut Mesa+ schaft een geavanceerde pulsed laser deposition-machine aan van spin-off en onderzoekspartner Solmates. Dit apparaat maakt het mogelijk om nieuwe materialen en (onderdelen voor) chips te creëren door deze atoomlaag na atoomlaag op te bouwen. Met de nieuwe machine verstevigt Mesa+ zijn positie ten opzichte van de industrie, omdat onderzoekers en de vele externe gebruikers van het Mesa+ Nanolab, voortaan ook in staat zijn om op industriële schaal te werken.

Mesa+, het onderzoeksinstituut voor nanotechnologie van de Universiteit Twente, is gespecialiseerd in het creëren van extreem dunne laagjes van slechts één atoomlaag dik. Hierbij wordt een materiaal met een laser omgezet naar een plasma dat als een dun laagje neerslaat op een ondergrond. Door verschillende dunne laagjes op elkaar te stapelen kun je compleet nieuwe (onderdelen voor) chips maken en materialen creëren met eigenschappen die niet eerder zijn waargenomen. De techniek waarmee dit gebeurt – en die mede aan de UT is ontwikkeld – heet pulsed laser deposition (pld). Solmates-ceo Arjen Janssens verwacht dat pld rond 2020 uitgroeit tot een van de standaard productiesystemen voor chips.

Met de apparatuur waarmee dit voorheen op een universiteit gebeurde, was het alleen mogelijk om relatief kleine oppervlakken (van 10 bij 10 millimeter) te bewerken. De machine van Solmates stelt Mesa+ in staat veel grotere oppervlakken te patroneren. Onderzoekers kunnen nu net als in de industrie wafers met een diameter van twintig centimeter patroneren. Onderzoeksresultaten en nieuwe technologie van het instituut zijn hierdoor direct toepasbaar in de industrie. Bovendien is de nieuwe apparatuur vele malen gebruiksvriendelijker, waardoor veel meer gebruikers van het NanoLab er gebruik van kunnen maken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.