Mensen, mensen, mensen

Dennis Schipper is CEO van Demcon.

Leestijd: 2 minuten

Nu we de balans van 2010 kunnen opmaken, mogen we stellen dat de hightechindustrie terug is op het niveau van voor de recessie. De industrie floreert weer; er is werk in overvloed. Alleen het aanbod van mensen om al dat werk uit te voeren, is te klein. In ons bedrijf hebben we afgelopen jaar zo‘n twintig mensen aangenomen, maar dat hadden er wel veertig kunnen zijn. Ik durf te stellen dat de groei van onze onderneming – en van de sector als geheel – stagneert door de moeite die het kost om de juiste mensen te vinden. Vooral posities voor leidinggevende techneuten zijn moeilijk in te vullen.

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest over de dreigende afbouw van innovatiesubsidies – ik heb daar zelf mijn partijtje in mee geblazen. Je kunt echter wel veel willen investeren in innovatie, als je de mensen niet hebt om al die innovaties te realiseren, schiet het nog niet op. Zie de WBSO, een regeling die overigens alom wordt geprezen en buiten schot lijkt te blijven (het regeerakkoord voorziet zelfs in een verruiming). Om er een beroep op te kunnen doen, moet je de uren registreren die binnen je bedrijf aan ’speur- en ontwikkelingswerk‘ worden besteed. We hebben nu gewoon te weinig kenniswerkers die dergelijke uren kunnen maken.

Kijk ik naar de universiteiten, dan word ik niet vrolijk. Het is triest dat door de aanstaande bezuinigingen – dat wordt een kaalslag – het geld dat beschikbaar is voor opleiden alleen nog maar minder wordt. Ik begrijp dat universiteiten zich terugtrekken op de corebusiness van excellent onderzoek om te kunnen publiceren. Die keuze onderschrijf ik. Feit is wel dat de klassieke engineeringdisciplines, die van oudsher minder op publiceren zijn gericht, daaronder te lijden zullen hebben. In die hoek zitten echter wel de groepen die de ingenieurs kunnen leveren die wij vandaag nodig hebben. Ik heb niet het gevoel dat de overheid de urgentie daarvan voelt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen