Mems gaan rooskleurige toekomst tegemoet

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe bewegingsgestuurde gebruikersinterfaces op consumentenelektronica en ingebouwde valdetectie in draagbare apparaten versnellen de markt voor Mems-technologie. Tussen 2007 en 2012 verwacht industrieanalist IC Insights dat de markt per jaar gemiddeld 19 procent zal toenemen. Afgelopen jaar ging er voor 2,6 miljard euro aan Mems over de toonbank, in 2012 zal dat zijn gestegen tot 6,2 miljard euro. Ter vergelijking, in de periode tussen 2003 en 2007 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei 9 procent.

Tot voor kort stuwden met name automotive toepassingen de markt voor Mems-gebaseerde componenten zoals accelerometers en druksensoren. Nieuwe wijdverbreide toepassingen in consumentenelektronica zoals mobiele telefoontjes zetten de deuren nu wijd open voor groei. Zo bevatten steeds meer gamepads goedkope versnellingsmeters en gyroscoopjes en kunnen muziekliefhebbers hun MP3-spelers schudden om door hun afspeellijsten te scrollen. Ook bevatten draagbare systemen steeds vaker een valdetector in de vorm van een accelerometer zodat ze de harde schijf kunnen voorbereiden op de klap.

IC Insights voorspelt ook een forse groei in het aantal verkochte Mems-gebaseerde sensoren en actuatoren. In de periode 2007 tot 2012 zal de toename van deze componenten jaarlijks gemiddeld zo‘n 29 procent bedragen. In absolute getallen: 1,3 miljard stuks in 2007 en 4,3 miljard in 2012. De totale markt voor sensoren en actuatoren zal in die periode jaarlijks met ongeveer 23 procent stijgen, van 4,3 miljard componenten in afgelopen jaar naar 12,1 miljard stuks in 2012.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.