Melexis geeft robots gevoelige tastzin

Alexander Pil
9 februari 2022

Melexis heeft een belangrijke innovatie doorgevoerd om robots beter met fragiele of diverse objecten te laten omgaan. Het Vlaamse bedrijf heeft Tactaxis onthuld, een volledig geïntegreerde tactiele sensor die compact en zacht is en de 3D-krachtvector levert die op het oppervlak werkt. Dit verbetert de handen en grijpers van robots, waardoor delicate handelingen zoals het plukken van fruit mogelijk worden. De technologie is succesvol geïmplementeerd in een werkend prototype.

De tactiele sensor van Melexis registreert gewichtsveranderingen tot 0,3 gram.

Het prototype beschikt over meerdere 3D-magnetometerpixels, gebruikmakend Melexis’ bewezen Triaxis-technologie. De sensor wordt vergezeld door een magneet die is ingebed in een elastomeermateriaal. Dit biedt een zachte contactinterface, die de eigenschappen van de menselijke huid nabootst. De opstelling biedt een hoge gevoeligheid zodat detectie van zelfs kleine hoeveelheden kracht een reactie zal genereren. De bereikte krachtresolutie is 2,7 mN, wat voldoende is om een gewichtsverandering van een fractie van een gram (~0,3 gram) te onderscheiden. Het prototype van Tactaxis is met afmetingen van slechts 5 bij 5 bij 5 mm zeer compact en daardoor geschikt voor krappe ruimtes.

De gradiometrische benadering maakt de sensor immuun voor magnetische strooivelden. Dit voorkomt mogelijke meetfouten. Het is ook robuust genoeg om bestand te zijn tegen zware omstandigheden zoals temperatuurschommelingen. In tegenstelling tot concurrerende optisch gebaseerde tactiele sensoren, is Tactaxis volledig geïntegreerd. Het is mogelijk om grote volumes fabrieksgekalibreerde sensoren te produceren. Dit halfgeleiderproces resulteert in grote kosten- en betrouwbaarheidsvoordelen.

‘Robots hebben tastzin nodig om kwetsbare objecten te manipuleren. Voor dergelijke toepassingen hebben we een nieuwe magnetische sensor ontwikkeld om de contactkracht nauwkeurig te meten, en toch robuust te zijn tegen storingen’, aldus Gael Close, global innovation manager bij Melexis. ‘Door gebruik te maken van de mogelijkheden van onze Triaxis-sensortechnologie, hebben we een belangrijke stap voorwaarts gemaakt op het gebied van tactiele robotsensoren, waardoor we een robuuste en concurrerende meerassige detectieoplossing kunnen bieden. We zullen het Tactaxis-prototype nu gebruiken als basis voor verder ontwikkelwerk.’