Megatelescoop krijgt ondersteuning van TNO en VDL

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Over een paar jaar zal de grootste telescoop tot nog toe zijn blik op de hemel richten. Om alle 984 spiegels netjes vlak te houden ondanks wind, grondtrillingen en de kanteling van de telescoop, ontwikkelden TNO en VDL ETG een ondersteuningsframe. Drie actuatoren kunnen subtiel de spiegel in de juiste stand zetten. Een slim mechanisch ontwerp doet de rest.

42 meter moet-ie worden, de diameter van de primaire spiegel in de European Extremely Large Telescope (E-ELT). Met deze afmetingen wordt het de grootste telescoop ter wereld. Astronomen kunnen hiermee weer wat extra fotonen in het zichtbare en infrarode spectrum opvangen en, zo is de hoop, zelfs planeten in andere zonnestelsels direct observeren. De telescoop is een project van het European Southern Observatory (Eso), een alliantie van veertien Europese landen voor astronomische faciliteiten.

Op dit moment is er op de beoogde locatie, een Chileense bergtop drie kilometer boven de zeespiegel, nog niks te zien. De bouw zal naar verwachting de komende acht jaar in beslag nemen. Een telescoop van dergelijk afmetingen vraagt om het uitwerken van allerlei extra technologische vraagstukken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen