Meerderheid Picanol koopt minderheid uit (update)

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Luc Tack, textielondernemer en grootaandeelhouder van Picanol, heeft de minderheidsaandeelhouders in het Ieperse bedrijf uitgekocht. Tack neemt het belang over van het blok rondom voormalige bestuurders Paul Vandekerckhove en Philip Steverlynck. Daarmee komt zijn inbreng op ongeveer 40 procent. Na de aangekondigde kapitaalverhoging krijgt hij zelfs de meerderheid in handen. De verwachting is dat Tack de weefmachinebouwer op termijn van de beurs zal halen.

Het akkoord maakt een einde aan het slepende machtsconflict bij Picanol. Oprichtersfamilie Steverlynck had lange tijd de touwtjes in handen, maar moet die nu voor een groot deel afgeven aan ‚Äôbuitenstaander‚Äė Tack. Het is de vraag of dit zal leiden tot een managementwissel. Er is namelijk kritiek op de huidige CEO Chris Dewulf. Hij zou te laat op de crisis hebben gereageerd.

Een ander gevolg van de overeenstemming is dat de zwaar bekritiseerde kapitaalverhoging van 15 miljoen euro definitief doorgaat. De minderheidsaandeelhouders kwamen onlangs in opstand tegen het voorstel omdat ze vreesde voor verwatering van hun belang. Het Picanol-bestuur zette de groep echter buitenspel zodat het idee zonder tegenstemmen door de bijzondere algemene vergadering van april kwam. De kleine aandeelhouders stapten naar de rechter. De zaak zou vandaag dienen maar is nu van de baan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.