Meer innovatie nodig in voedselproductie

Nur America is directeur en oprichter van consultancybedrijf Newness.

Leestijd: 3 minuten

De food & beverage-industrie is de grootste productie-industrie in de EU. Ze genereert 1050 miljard euro omzet, wat neerkomt op dertien procent van de omzet van de Europese productie-industrie. In de sector werken 4,3 miljoen mensen, veertien procent van de totale werkgelegenheid in de Europese productie-industrie. Er zijn 310 duizend ondernemingen, waarvan 99 procent mkb. De export bedraagt 53,7 miljard euro, de import 50,8 miljard.

Op dit moment ziet de foodindustrie zich geconfronteerd met grote veranderingen, onder meer door veranderende eisen en lifestyle van consumenten, dieetgerelateerde ziektes, schaarste aan grondstoffen, internationale concurrentie en milieudruk. Daarom is het belangrijk dat de voedselproductie duurzamer wordt en hogere toegevoegde waarde levert. Meer innovaties zijn dus nodig om de foodindustrie concurrerend te houden. Een juiste houding, creatief denken, de bereidheid om te innoveren en samen te werken, luisteren naar de consument en commitment om te veranderen, zijn noodzakelijk om de industrie bij de tijd te houden. Ook zijn andere verbeteringen nodig zoals meer investering in R&D en regelgeving die innovatie ondersteunt.

Een van de gebieden die veel aandacht moet krijgen van innovators is duurzaam gebruik van middelen. Denk daarbij aan de vermindering van energieverbruik, carbon footprint en afval, hergebruik van reststromen en water, en alternatieve grondstoffen en bronnen. Biotechnologie zal hier een belangrijke rol spelen voor producten zoals biobrandstoffen of biokunststoffen. Dit zal leiden tot de ontwikkeling van een biogebaseerde economie over verschillende sectoren heen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen