Meer geld nodig voor natuur- en scheikunde

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nederland moet fors investeren in de universitaire studies natuur- en scheikunde. Dat staat in het advies van de commissie Breimer, dat minister Bussemaker (OCW) vrijdag in ontvangst heeft genomen. ‘Nederland heeft bij de chemie en de fysica te lang voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, met als gevolg een uitholling van de bètadisciplines. Een moderne kenniseconomie als Nederland mag zich dat niet veroorloven. De financiering van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de natuur- en scheikunde moet verder omhoog tot een niveau dat de vergelijking met een internationale voorhoede goed kan doorstaan’, aldus voormalig universitair bestuurder Douwe Breimer.

De commissie werd in 2009 ingesteld om te onderzoekers waarom Nederland in de twee vakgebieden moeite heeft toponderzoekers aan te trekken en te behouden, bèta-onderzoeksinfructuur te bekostigen, de instroom van studenten te stimuleren en meer leraren op te leiden. Sinds de commissie begon, zijn overigens steeds meer jongeren een bètastudie gaan doen. Sommige opleidingen, zoals Werktuigbouwkunde in Delft, kunnen de zelfs toestroom zelfs niet aan. Ook dit soort problemen vergen extra investeringen.

Om alles op orde te krijgen is er 270 miljoen euro extra nodig, maar dat is niet haalbaar op korte termijn. Als eerste stap zouden daarom de uitgaven moeten stijgen van 400 miljoen naar 519 miljoen euro per jaar. Minister Bussemaker heeft toegezegd het advies voor te leggen aan de Tweede Kamer.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.