Meer dan maken alleen, meer dan alleen maken

Jos van Erp is programmadirecteur van Holland High Tech.

Leestijd: 3 minuten

Als er iets is wat in de OEM-wereld is verankerd dan is het wel de gedachte dat het tot stand brengen van een complex (productie)systeem een uitdaging is op het gebied van systeemintegratie. Dat doe je niet alleen. Aan het samenbrengen van goed gespecificeerde modules en interfaces tot een naar behoren werkend geheel gaat een veelheid aan processen van afstemming vooraf. Dat begint bij de systeembouwer, of liever nog: bij zijn klanten. Wat vragen zij? Is dat haalbaar? En wat is daarvoor nodig? De systeembouwer vertaalt de eisen en wensen van zijn klanten naar systeemspecificaties. Niet alleen op technisch gebied maar ook met betrekking tot applicaties, energieverbruik, prestaties, logistiek, rendement en total cost of ownership. Daarmee is de tijd dat de almachtige machinebouwer slechts een bestel- en betaalrelatie heeft met zijn leveranciers voorgoed voorbij. Zo, dat staat.

Machines bouwen, systemen integreren is al lang geen kwestie meer van ontwerpen, tekenen en onderdelen bestellen. Onderdelen die uiteraard op tijd moeten worden geleverd en van uitstekende kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat is op zich geen nieuws. Het proces begint bij het formuleren van een technische en technologische oplossing voor een probleem; de vraag van de eindgebruiker. Die benadert zijn leverancier in termen van specificaties en prestaties maar hij is ook op zoek naar het beheersen van het totale kostenplaatje over de levensduur van zijn machine.

Om tot steeds betere oplossingen te komen doet de OEM‘er steeds vaker een beroep op zijn leveranciers. Ze zoeken grenzen op en verleggen ze iedere keer weer. Schijnbare tegenstellingen zoals de combinatie van minder energiegebruik en lagere CO2-uitstoot met een hoger rendement, worden een (technische) uitdaging voor de OEM‘er én zijn leveranciers. Ontwerpers en bouwers van aandrijf- en besturingssystemen kunnen met betere oplossingen komen wanneer ze vanaf het begin van het ontwerp kunnen meedenken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.