Meer dan klompen en kaas

Marc Hendrikse is directeur van NTS.

Leestijd: 3 minuten

Wij behoren in Nederland tot de top van de wereld op het gebied van hightech systemen en materialen. We maken in Nederland de beste lithografiemachines, de meest nauwkeurige microscopen, de zuinigste truckmotoren, de meest vooruitstrevende radarsystemen, wereldwijd leidende medische apparatuur, zeer complexe kabelsystemen voor vliegtuigen en zo kan ik nog even doorgaan. We hebben in ons land toppers op het gebied van de hightech productiebedrijven die de meest complexe componenten en modules maken. Dat is een mooie prestatie voor zoā€˜n klein land als we zijn.

In een eerder column (Mechatronica Magazine 2, 2011) heb ik toegelicht waarom de Nederlandse cultuur met onze antihiƫrarchische houding zo geschikt is voor dit vakgebied van hoge klantvariatie, lagere volumes en hoge complexiteit. We kunnen ook een lange historie van succesvolle wetenschappers en producten laten zien. Iets om als land zeer trots op te zijn maar slechts een zeer kleine groep mensen in Nederland is zich hiervan bewust. Weinig Nederlanders beseffen bijvoorbeeld dat er geen Iphone of Ipad kan bestaan zonder machines uit ons land. Ik vermoed dat er meer mensen in Nederland weten dat we wereldkampioen korfbal zijn dan dat we wereldkampioen hightech zijn.

Het Topteam Hightech Systemen en Materialen heeft in zijn advies aan de minister de nationale en internationale promotie van Holland High-Tech als een van de zes aanbevelingen opgenomen. Nederland moet zich niet alleen profileren als land van klompen en kaas, maar ook als the place to be op het gebied van hightech. Toen ik laatst tijdens een evenement op de Nederlandse ambassade in Singapore een presentatie mocht houden, stonden daar twee mooie banners over Nederland te pronken: een met de haven van Rotterdam en een met een mooie foto van Amsterdam. Naast deze banners had daar ook de banner van Holland High-Tech moeten staan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen