Meer Amerikaanse sancties zetten ASML’s duv-business in China onder druk

Paul van Gerven
16 december 2021

Volgens Bloomberg overweegt de regering-Biden om aanvullende sancties op te leggen aan SMIC. ‘Als het voorstel wordt aangenomen, zullen bedrijven zoals Applied Materials, KLA en Lam Research ernstig worden beperkt om systemen aan SMIC te leveren’, schrijft het persbureau. De aanvullende sancties kunnen ook van invloed zijn op ASML, waardoor de verkoop van duv-lithografieapparatuur aan China’s grootste en meest geavanceerde foundry onder druk komt te staan.

Foto: ASML

De VS deden een beroep op het Wassenaar Arrangement, dat de westerse export van goederen en technologie controleert die mogelijk militair kunnen worden gebruikt, en zetten de Nederlandse regering twee jaar onder druk om de export van euv-scanners naar China te blokkeren. Deep uv-systemen, zelfs de meest geavanceerde ArF-immersiescanners, vallen niet onder de regeling. ASML verscheept ze de afgelopen jaren zonder problemen naar Chinese klanten.

Eerder dit jaar adviseerde de Amerikaanse National Security Commission on AI echter dat duv-immersieapparatuur ook aan exportcontroles moet worden onderworpen. De VS zouden de verkoop van duv’s van ASML kunnen blokkeren door exportcontroles af te dwingen op in het buitenland geproduceerde goederen die een minimumpercentage technologie van Amerikaanse oorsprong bevatten. Deze tactiek werd gebruikt om Huawei af te snijden van geavanceerde halfgeleidertechnologie.

Vorig jaar bedroeg de omzet van ASML uit systeemverkoop in China 1,9 miljard euro, goed voor 13,2 procent van de totale omzet. Aangezien het euv-exportverbod al van kracht was, ging dat uitsluitend om duv-systemen.