Medtech-automatiseerder Xyall trekt 6 miljoen investering aan

Alexander Pil
31 mei 2022

Xyall, de Eindhovense innovator in moleculaire pathologie, heeft een serie B-investering van zes miljoen euro aangetrokken om de commercialisering van zijn Tissector High Throughput- en Tissector Table Top-systemen te versnellen. De financiering komt van een consortium onder leiding van Health Investment Partners (HIP). Ook de bestaande kapitaalschieters Sioux Technologies, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en enkele particuliere investeerders doen een duit in het zakje.

Met een nauwkeurige medische robot schrapt Xyall de belangrijke stukken uit een sample voor verdere diagnose.

De technologie van Xyall stelt moleculaire pathologielaboratoria in staat om hun workflow voor tumorweefseldissectie volledig te automatiseren. Zijn eerste oplossing, het Tissector High Throughput-systeem, gericht op grote moleculaire laboratoria, werd gelanceerd in 2021. Xyall heeft al verschillende high-throughput systemen verkocht aan grote, commerciële laboratoria in de Verenigde Staten, waarvan de eerste afgelopen maart volledig operationeel werd.

Later dit jaar lanceert Xyall zijn compacte Tissector Table Top-systeem voor moleculaire pathologielaboratoria in ziekenhuizen. Dit zal in november van dit jaar worden onthuld tijdens de Annual Molecular Pathology-meeting in Phoenix, VS, waarbij laboratoria over de hele wereld al interesse tonen.

Lastig klusje

Terwijl moleculaire diagnostiek vooruitgang heeft geboekt in PCR- en next-generation sequencing-technologie, is het selecteren van tumorweefsel en celmonsters voor moleculair diagnostisch testen een handmatige, arbeidsintensieve stap gebleven met een risico op fouten en kruisbesmetting. Op dit moment moet de patholoog interessante gebieden markeren op met hematoxyline en eosine gekleurde objectglaasjes. Met behulp van visuele beoordeling zetten laboratoriumtechnici deze gebiedjes vervolgens naar dissectieglaasjes, waarbij ze het weefsel handmatig wegschrapen en in kleine containers plaatsen. Een lastig klusje met als bijkomend probleem dat er wereldwijd een tekort is aan laboratoriumtechnici, waardoor de workflow en de samplebehandeling onder druk komen te staan in klinische laboratoria.

Guido du Pree, ceo van Xyall, legt uit: ‘De toename van nieuwe therapieën stimuleert de vraag naar moleculaire diagnostische tests om behandelbeslissingen voor kankerpatiënten te onderbouwen. Deze tests vereisen een constant hoge samplekwaliteit en efficiëntie die moeilijk te bereiken is met de huidige manier van werken. Clinici en laboratoriumwetenschappers hebben gepleit voor snellere en nauwkeurigere weefseldissectie zodat precisiegeneeskunde werkelijkheid kan worden. Xyalls technologie biedt de ontbrekende schakel door het leveren van volledig geautomatiseerde weefseldissectieoplossingen die een efficiëntere, gestandaardiseerde en nauwkeurigere werkproces garanderen.’

Precisiegeneeskunde

De oplossingen van Xyall zijn gebaseerd op de technologieën die het bedrijf heeft ontwikkeld op het gebied van precisiebewegingen, medische robotica en beeldregistratie. Het beantwoordt aan de behoefte aan nauwkeurigheid, snelheid en gebruiksgemak in een geautomatiseerd systeem om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de bestaande personeelsbezetting.

HIP-partner Donar van den Berg zei: ‘Xyall biedt een unieke oplossing in de automatiseringsruimte van moleculair laboratorium, waarbij morfologie en moleculaire diagnostiek worden gekoppeld. Hun volledig geautomatiseerde, digitale oplossingen passen naadloos in de toekomstige richting van de gezondheidszorg, aangezien deze zich ontwikkelt rond precisiegeneeskunde.’