Mechatronica Crystalline levert geavanceerde regelkaart op

Leestijd: 6 minuten

De laserbeamrecorder (LBR) vormt het hart van de masteringmachine. Hij zorgt voor het schrijfwerk dat de (op een steek van 320 nanometer) naast elkaar liggende sporen met een precisie van 3 nanometer neerlegt. Zeer nauwkeurig focussen is daarbij bittere noodzaak. Zeer constant en bij een zeer hoge rotatiesnelheid. Het hele profiel van vele miljarden putjes staat in ongeveer een uur op de plaat.

Om het laserlicht op de lagenstructuur van zinksulfidekwarts en silicium op de juiste manier te doseren, moest Singulus de focus, translatie, rotatie en het optische pad met nanometernauwkeurigheid in de hand hebben. De machinebouwer schakelde voor het ontwikkelen van het mechatronisch concept van de LBR het Centre for Concepts in Mechatronics (CCM) uit Nuenen in. Het mechatronicateam van CCM kreeg de verantwoordelijkheid over de systeemarchitectuur van de laserbeamrecorder en werd in een vroeg stadium bij brainstormsessies over de systeembouw betrokken.

Het bleek dat de machinebouwer veel van de benodigde positioneringstechnologie op de plank had of snel kon inkopen – ideaal voor een bedrijf met haast. Zo had Singulus zelf veel ervaring met de lay-out en regeling van het optische pad. Voor de translatie (een radiale beweging) had Singulus een goede leverancier in de VS. Die kon een module op maat leveren die aan alle specificaties voldeed. Singulus was ook de trekker van de rotatie-unit. Ook daarvoor werd een Amerikaanse partij ingeschakeld die zijn sporen had verdiend. Aan de hand van de ontwerpeisen van CCM en Singulus werd ook deze op maat gemaakt en geleverd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen