Mecal neemt patent op trillingsisolatie TNO (update)

Leestijd: 2 minuten

Het Eindhovense Mecal heeft het octrooi van de Hummingbird-technologie voor trillingsisolatie overgenomen van TNO. Met ondersteuning van het ministerie van EL&I sleutelden de twee partijen samen aan de techniek. Bij zo‘n samenwerking hoeft een mkb‘er de kosten die TNO heeft gemaakt, alleen te vergoeden bij daadwerkelijke toepassing. Dat kan via een licentie of door het patent over te nemen. Mecal koos voor de laatste optie.

Initiatiefnemer van de technologie is TNO. ’Oorspronkelijk hebben we de trillingsisolatie ontworpen voor ruimtevaarttoepassingen‘, vertelt Niek Rijnveld, mechatronisch ontwerper bij het instituut. ’In de ruimte zijn er maar heel weinig storingen op een systeem als je dat vergelijkt met op aarde. Het lastige is dat je de werking van sommige ruimtevaartcomponenten wel op aarde moet aantonen. Het is dus handig als je dat kunt doen in een vergelijkbare omgeving. Daarom hadden we een zeer geavanceerd actief dempingsplatform nodig. Het moest een factor dertig beter dan wat op de meest stabiele ondergrond haalbaar was. De amplitude van de trillingen moesten we onderdrukken tot enkele nanometer. Op de markt was daarvoor geen oplossing te verkrijgen.‘

Toen TNO het werkingsprincipe onder de knie had, kreeg het hulp van Mecal om de vertaling te maken naar een werkend systeem. ’Mecal heeft veel meer ervaring met het bouwen van machineframes dan wij bij TNO‘, aldus Rijnveld. ’Ook weten ze veel beter hoe je zo‘n systeem betaalbaar kunt engineeren. Conceptueel waren er twee grote uitdagingen. Ten eerste moesten we de eendimensionale methode omzetten naar een systeem met zes richtingen. Ten tweede moesten we corrigeren voor de zogenaamde tilt-to-horizontal-koppeling. Een sensor kan namelijk geen onderscheid maken tussen een gewone trilling en een beweging die wordt veroorzaakt door de zwaartekracht als je het systeem kantelt. De actuator zal deze oneigenlijke trilling toch proberen te dempen en dan ben je veel verder van huis. Een groot deel van het patent zit in de oplossing van dit laatste probleem.‘ Meer informatie over de werking van het Hummingbird-platform vindt u hier.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.