Mayr kan lineaire bewegingen dynamisch afremmen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Roba-linearstop van Mayr is een volwaardige veiligheidsrem voor het dynamisch afremmen van lineaire bewegingen. Bewegende assen met snelheden tot maximaal 2 m/s worden betrouwbaar afgeremd. De component is geschikt voor aanbouw aan standaard cilinders volgens Din Iso 15552 en daarmee snel en eenvoudig te integreren in diverse aandrijfconfiguraties, stelt het Hengelose Groneman dat de rem in Nederland verdeelt.

De meeste remmen voor lineaire bewegingen fungeren enkel als klemeenheden. Ze zijn uitsluitend ontworpen om assen in stilstand veilig te stellen maar niet geschikt voor dynamisch afremmen. De Roba-linearstop werkt volgens het fail-safe-principe. In gesloten toestand is de rem in beide bewegingsrichtingen belastbaar. In tegenstelling tot andere lineaire remsystemen hoeft de Roba niet op de slede mee te lopen; de rem kan op een statisch machinedeel worden gemonteerd. Dit vereenvoudigt de toevoer van pneumatische leidingen. De cilindrische drijfstang loopt door de centrale boring van de rem en wordt verbonden met de lineaire aandrijving. De as is in beide richtingen beveiligd. Tijdens de beweging van de slede schuift de drijfstang axiaal door de Roba-linearstop. Sluit de rem, dan wordt de slede dynamisch geremd en vervolgens spelingsvrij en nauwkeurige gepositioneerd.

De rem wordt pneumatisch geventileerd met een druk van 4 tot 6 bar, afhankelijk van de ingestelde remkracht. Een geïntegreerde initiator meldt permanent de schakelpositie. Mayr levert de Roba-linearstop in vier bouwgroottes met krachten van 1,5 kN tot 40 kN.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen