Maxon voegt toerenregelaar toe aan borstelloze platte DC-motoren

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Maxon Motor introduceert een serie borstelloze DC-motoren met geïntegreerde elektronica. De inbouwmaten van de EC 20 Flat-, EC 32 Flat- en EC 45 Flat-motoren zijn nagenoeg hetzelfde gebleven.

Maxon verkoopt al enkele jaren platte borstelloze motoren naast zijn cilindrische aandrijvingen. De Flat-motoren zijn speciaal ontworpen voor toepassingen met een minimale inbouwruimte. Ze hebben een buitenlopende rotor. Deze rotor, de permanente magneet, draait rond een vaste stator die het spoelenpakket bevat. Deze opbouw biedt een korte, platte bouwlengte en hoge koppeldichtheid. De klassieke Maxon-motor daarentegen is een langwerpige ijzerloze ankermotor. Deze motor heeft een ijzeren kern met wikkelingen eromheen. Daarbinnen zit de kern met een permanente magneet die de as aandrijft.

De Flat-motoren hebben een lagere dynamiek dan deze klassieke variant: ze hebben een hogere aanloopstroom nodig om in beweging te komen. Hier is een concessie gedaan voor toepassingen waarvoor inbouwcriteria belangrijker zijn. Bovendien kan de rotor van de Flat-motoren een hogere koppel leveren doordat hij aan de buitenkant zit. Het vermogensbereik van de Flat-motoren ligt tussen de 2 en 50 watt. De aandrijvingen met ingebouwde toerenregelaars zijn geschikt voor toepassingen met minimale inbouwruimte, hoge levensduur en constant toerental, waarbij een eenvoudige aansturing is gewenst. De stroomcommutatie met Hall-sensoren, een eenkwadrant toerenregelaar en beschermfuncties zijn geïntegreerd in de Flat-motoren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen