Maxon brengt tweede generatie digitale positioneerbesturingen uit

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Maxon Motor introduceert een nieuwe generatie digitale positioneerbesturingen voor borstel- en borstelloze gelijkstroommotoren met encoder. De Epos 2 positioneerbesturing is een slave met daarin alle driversoftware die nodig is kom een specifieke motor aan te sturen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om commando‘s die het mogelijk maken om van start naar 1000 en dan naar 5000 toeren te gaan, tevens exact te positioneren en bijvoorbeeld weer terug naar een 0-positie.

Door de 32 bit-microprocessor is de nauwkeurigheid ten opzichte van de eerdere generatie Epos fors verbeterd. De eerste Epos is inmiddels vier jaar oud en is uitgerust met een 16 bit-microprocessor. ’Die was helemaal vol. Er kon geen millimeter software meer bij‘, zegt Matthijs Roorda van Maxon Motor in Enschede. Bij Epos 2 hebben we rekening gehouden met allerlei nieuwe klantwensen. ’Interpoleren, bijvoorbeeld door punten in te voeren om een labyrinthbeweging te maken op een XY-tafel, doet de Epos 2 veel nauwkeuriger, gladder en preciezer. Je krijgt een vloeiende lijn.‘

De Zwitserse fabrikant heeft Epos 2 ook uitgerust met een USB-aansluiting. De vorige versie had slechts een seriële interface en daarmee zijn de meeste laptops tegenwoordig niet meer uitgerust. De USB-connectie maakt het voor servicemonteurs eenvoudig om via de laptop in te loggen op de besturing.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.