Mathworks lanceert grote nieuwe release Matlab

Alexander Pil
13 oktober 2014

Twee keer per jaar brengt Mathworks een update op de markt van Matlab. Release 2014b bevat onder meer een nieuw grafisch systeem, ondersteuning voor big data en verbeterde functies voor het inpakken en distribueren van programmacode en voor integratie met versiebeheer. Met deze nieuwe functionaliteit kunnen ingenieurs en wetenschappers in alle belangrijke sectoren nog eenvoudiger gegevens analyseren en visualiseren, aldus Mathworks.

Dankzij de volledig vernieuwde standaardkleuren, lettertypen en stijlen in het nieuwe grafische systeem in Matlab wordt het gemakkelijker om gegevens te interpreteren en inzichtelijk te maken, stelt Mathworks. Door de nieuwe syntax voor het wijzigen van eigenschappen van grafische objecten verloopt aanpassing van visualisaties eenvoudiger. Verder zijn er nieuwe mogelijkheden beschikbaar waaronder draaibare labels bij grafische assen, ondersteuning voor teksten en symbolen in meerdere talen en automatisch bijwerken van datum- en tijdlabels.

Dankzij extra ondersteuning voor big data in Matlab is het mogelijk om gegevensverzamelingen die te groot zijn voor het werkgeheugen op efficiënte wijze te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige manieren voor het openen en analyseren van grote tekstbestanden en databases en aan ondersteuning van de programmeertechniek Mapreduce direct in Matlab. Deze functies kunnen ook worden opgeschaald voor gebruik op Hadoop, het platform voor grote hoeveelheden gegevens.

Matlab 2014b voorziet in integratie met de versiebeheersystemen Git en Subversion via de current folder browser inclusief de mogelijkheid voor synchronisatie met repository’s die op internet worden gehost, zoals op Github. Zelfgemaakte toolboxen kunnen als een installeerbaar bestand worden verpakt. Hierdoor wordt zowel distributie als installatie en beheer van de toolbox eenvoudiger.