Materialise wisselt van ceo

Na 33 jaar geeft Fried Vancraen de ceo-positie bij Materialise op. Brigitte de Vet-Veithen, huidig hoofd van de medische afdeling, volgt hem op. Die aankondiging valt samen met relatief goede kwartaalcijfers voor Materialise, maar of die de rampzalige beurskoers kunnen redden, valt nog te bekijken.

Tom Cassauwers
31 oktober

Brigitte de Vet-Veithen start op 1 januari officieel als ceo van Materialise. Ze is afkomstig uit Duitstalig België. Ze spreekt zo vloeiend Nederlands, Frans en haar moedertaal Duits. Voordien leidde ze de medische afdeling van het 3D-printing bedrijf.

Materialise zag het licht in 1990 als spin-off van de KU Leuven. Sindsdien bleef het in handen van de familie Vancraen, met Fried Vancraen aan het hoofd van het bedrijf, en zijn echtgenote Hilde Ingelaere als manager van verschillende afdelingen. Vancraen wordt nu de voorzitter van de raad van bestuur, terwijl Ingelaere bestuurder wordt.

Beurscrash

De aankondiging komt na relatief goede kwartaalcijfers voor Materialise. Zo haalden ze in het derde kwartaal 60,1 miljoen euro in omzet binnen, een stijging van 3,2% tegenover het derde kwartaal van 2022. Dat zou hen op schema houden om de voorspelde omzetcijfers van tussen de 255 en 260 miljoen euro te halen in 2023. Het bedrijf heeft ongeveer 2500 mensen in dienst, verspreid over twintig landen.

Het hoofdkantoor van Materialise in Leuven.

De drie belangrijkste markten die Materialise bedient, zijn manufacturing, medical en software. Medical en software deden het goed in de voorbije periode. Medical zet de sterkste cijfers neer. De omzet steeg met 13,4% naar 24,3 miljoen euro, met een EBITDA van 7,1 miljoen euro. De winstmarge bedraagt iets minder dan 30%.

Software doet het eveneens goed, met een stabiele omzet, en een EBITDA dat stijgt van 200,000 euro vorig jaar naar 1,8 miljoen euro, en een winstmarge van 16,5%.

Manufacturing daarentegen krijgt te maken met tegenvallende cijfers, na problemen in de maakindustrie. De omzet daalde dit kwartaal met 3,8% naar 25 miljoen euro, en het EBITDA halveerde naar 1,1 miljoen euro. De winstmarge zakt van 9,7 naar 4,3%.

Dat de winstcijfers opgekrikt worden is positief voor Materialise, dat het voorbije jaar het niet zo goed deed op dat gebied. Het bedrijf zag zijn beursprijs in 2021 exploderen naar een piek van meer dan 77 dollar per aandeel. Vandaag ligt dat rond de 5 dollar.

De reden voor die ineenstorting is dat Materialise in 2022 leed onder gebeurtenissen als de oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie. Ook deden ze grote overnames die druk zetten op hun resultaten. Nu lijkt de situatie wat gestabiliseerd.

‘Ik heb enkele jaren geleden voorzichtig proberen duidelijk te maken dat een koers van 80 dollar niet realistisch was, maar een koers van 5 dollar is dat evenmin”, stelt Vancraen erover aan De Tijd. ‘Ik focus op de groei en de winst die we realiseren. Als we waarde kunnen creëren, zal de beurskoers wel volgen. En dan kunnen we binnenkort hopelijk weer zeggen dat de beurs naar de andere kant is doorgeslagen.’

Vijfjarenplan

De leiderschapstransitie betekent dat het ‘triumviraat’ dat het bedrijf bestuurde tijdens de laatste tien jaar, bestaande uit Fried Vancraen, Hilde Ingelaere en uitvoerend voorzitter Peter Leys, een stap achteruit doet. Die transitie valt samen met de introductie van een nieuw vijfjarenplan voor Materialise, gezien het huidige in 2024 afloopt.

‘We geven ons een jaar om dat plan te schrijven’, stelt de Vet-Veithen erover in een interview aan De Tijd. ‘We zien in de markt voor 3D-printing nog groeimogelijkheden waarop we willen inzetten. Er is al langer een overgang bezig van het maken van prototypes naar volledig afgewerkte onderdelen en producten. Dat betekent dat onze klanten nood hebben aan oplossingen om op industriële schaal te produceren, tegen kosten die vergelijkbaar zijn met die van traditionele maakprocessen. En je moet het 3D-printen ook integreren in die klassieke processen. Daarop gaan we inzetten. Daarnaast botsen veel van onze industriële klanten op een gebrek aan kennis en expertise over 3D-printen. Daarop kunnen we perfect inspelen door onze kennis aan te bieden via diensten of software.’

Ondertussen blijft de familie Vancraen aan boord als eigenaar, met Fried Vancraen als voorzitter van de raad van bestuur. ‘Het is de bedoeling dat ik het voorzitterschap als een soort halftijdse job ga invullen’, stelt Vancraen daarover. ‘Ik zal het bedrijf vertegenwoordigen in de sector en intern meepraten over de strategie, als klankbord voor het management.’