Mars in 3d

Marco Antoni werkt bij Redaktionsb√ľro Stutensee, het pr-kantoor van Faulhaber.

Leestijd: 5 minuten

Naast de aarde is Mars de best onderzochte planeet in ons universum. In 1965 maakte een ruimtesonde de eerste beelden van het ruige woestijnlandschap. Het onderzoek van onze rode buurplaneet heeft wetenschappers sindsdien naar veel spectaculaire nieuwe ontdekkingen geleid. In 2020 start er een Rover-expeditie op Mars. Na de landing helpen aandrijfsystemen van Faulhaber om een beter beeld te krijgen van de geologische structuren van het oppervlak.

2020 is het jaar van de volgende Rover-missie naar Mars. De belangrijkste lading van de Russische Proton-raket is de Exomars Rover, ontwikkeld door de Europese en Russische ruimteagentschappen Esa en Roskosmos. Als de missie volgens plan verloopt, zal het wagentje zodra het is geland het oppervlak van Mars gaan onderzoeken op sporen van biologische activiteit. Hiervoor neemt het niet alleen grondmonsters met een kernboor, maar maakt het ook analyses met behulp van een uitgebreid wetenschappelijk pakket. Intussen blijft de Exomars Trace Gas Orbiter in een baan om de planeet cirkelen, zodat de Rover zijn verzamelde gegevens en meetresultaten naar de aarde kan sturen.

Het voertuig zal worden uitgerust met negen meetinstrumenten. Een daarvan komt op een twee meter hoge mast op de Rover. Mullard Space Science Laboratory (MSSL) ontwikkelde deze Panoramic Camera in samenwerking met partners in Duitsland en Zwitserland. Het apparaat zal stereobeelden maken van de rode planeet. De Pancam beschikt over twee roterende filterwielen die zijn gemonteerd op de voorkant van de groothoekcamera‚Äôs (wide angle camera‚Äôs, wac‚Äôs). Ze zijn vervaardigd door Thales Alenia (Z√ľrich) en kunnen driedimensionale beelden van panoramische landschappen maken. Een camera met hoge resolutie van OHB (M√ľnchen) en DLR (Berlijn) levert gedetailleerde afbeeldingen van landschappen, geologische structuren en grondmonsters. Drie stappenmotoren van Faulhaber zorgen voor de aandrijving van de roterende as voor het filterwisselsysteem en het focussen van de hogeresolutiecamera.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.