Markt servicerobots groeit hard

Alexander Pil
8 november 2021

De markt voor professionele servicerobots bereikte in 2020 wereldwijd een omzet van 6,7 miljard dollar, een stijging van 12 procent in vergelijking met een jaar eerder. Tegelijkertijd groeide de omzet van consumentenservicerobots met 16 procent tot 4,4 miljard dollar. Dat blijkt uit het rapport ‘World Robotics 2021 – Service Robots’ van de International Federation of Robotics (IFR).

De belangrijkste markten voor professionele servicerobots zijn transport en logistiek, schoonmaken en desinfecteren, medische oplossingen, gastvrijheid en intermenselijke communicatie, en agro.

‘Servicerobots gingen door op hun groeipad waarmee ze hun enorme marktpotentieel wereldwijd bewezen’, aldus IFR-topman Milton Guerry. ‘De verkoop van professionele servicerobots steeg met een indrukwekkende 41 procent tot 131,8 duizend eenheden in 2020.’

De servicerobotindustrie ontwikkelt zich in een hoog tempo. ‘Jaarlijks verschijnen er veel startende bedrijven die innovatieve servicerobottoepassingen ontwikkelen en bestaande concepten verbeteren’, zegt Guerry. ‘Sommige van deze jonge bedrijven verdwijnen even snel als ze zijn ontstaan. De activiteit bleef hoog op het gebied van servicerobotica met overnames door zowel bestaande exploitanten als door bedrijven uit andere industrieën met de wens om uit te breiden in dit gebied.’ Van de 1050 leveranciers van servicerobots komt 47 procent uit Europa, 27 procent uit Noord-Amerika en 25 procent uit Azië.