Markt laagvoltaïsche AC-motoren verdubbeld in 2014

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In 2014 gaat er in de markt voor laagvoltage AC-motoren 19,4 miljard dollar om. Dat voorspelt marktonderzoeker IMS Research. Die omzet is een verdubbeling ten opzichte van het niveau in 2009. IMS schat dat de verkoopaantallen de komende jaren met dubbele cijfers zullen toenemen naar 51,6 miljoen motoren in 2014. De omzetgroei wordt voornamelijk gedreven door lokale wetgeving die hogere efficiëntie oplegt, en dus duurdere motoren afdwingt.

De VS en Canada hebben eind vorig jaar de overstap gemaakt naar de IE3 Premium Efficiency-zuinigheidsklasse. Dat zorgt ervoor dat de motoren in Noord-Amerika duurder zullen zijn dan in het verleden. De gemiddelde prijs van IE3-motoren ligt twee keer zo hoog als IE1 Standard Efficiency-motoren. IMS Research verwacht dat de markt voor IE3-motoren dit jaar zal exploderen met een groei van 914 procent. Amerikaanse motorfabrikanten zullen nog zeker tot 2015 de IE3-markt domineren. Tegen die tijd stapt ook de EU over naar IE3 en melden Europese fabrikanten als ABB en Siemens zich aan het front, denkt IMS.

Het leeuwendeel van de AC-motormarkt blijft tot minstens 2017 in handen van IE2 High Efficiency-motoren. In juli gaat China over naar deze verbruiksklasse. IMS schat dat deze standaard in 2014 zo‘n 57 procent van de omzet voor zijn rekening neemt, waarbij China de grootste afzetmarkt is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.