‘Markt 3D printen metaal verviervoudigt’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Door technologische ontwikkelingen en een forse daling van de productiekosten zal de vraag naar het 3D printen van metalen structuren de komende tien jaar aanzienlijk stijgen. Roland Berger Strategy Consultants voorspelt zelfs een verviervoudiging van de markt. 3D printen zal een nog belangrijkere rol gaan spelen in onder meer de luchtvaart, de medische technologie en de auto-industrie, zo verwacht Roland Berger.

De waarde van de markt voor 3D printen bedroeg in 2013 ongeveer 2,2 miljard euro, tien procent hiervan omvatte het 3D printen van metaal. Deze waarde gaat volgens Roland Berger de komende jaren flink toenemen. ‘Tussen nu en 2015 zal de verkoop 3D-printsystemen voor de metaalindustrie verviervoudigen’, stelt Jeroen Althoff, onderzoeker bij Roland Berger.

De voorspelde groei wordt voornamelijk veroorzaakt door een significante daling in de kosten van het 3D printen van metaal. De kosten zijn nu nog tot tien keer hoger dan die van conventionele productiemethoden, vooral door de aanzienlijke aanschafkosten van de printers en doordat de printsnelheid met de huidige techniek nog laag ligt. Uit gedetailleerde analyse van de huidige marktomstandigheden, productiekosten en beschikbare technologieën blijkt dat de kosten van het 3D printen van metalen structuren de komende tien jaar met 65 procent zullen dalen. ‘Dit komt doordat de bouwprocessen van 3D-printers op den duur efficiënter, sneller en stabieler worden’, licht Althoff toe.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.