Marel breidt uit naar eendenindustrie met overname Noord-Hollands PMJ

Alexander Pil
26 januari 2021

Marel heeft Poultry Machinery Joosten (PMJ) ingelijfd. Dat bedrijf uit Opmeer is een wereldwijde leverancier van geavanceerde verwerkingssystemen voor de eendenindustrie. Samen verwachten de twee bedrijven hun positie te versterken om verder te groeien en een meerwaarde te bieden voor zowel huidige als toekomstige klanten. De jaarlijkse inkomsten van PMJ bedragen ongeveer 5 miljoen euro.

Poultry Machinery Joosten levert machines voor de verwerking van eenden en ganzen. Foto: PMJ

PMJ’s productportfolio van primaire verwerking, inclusief waxen en panklaar maken, is een goede aanvulling voor Marel om de enige volledige leverancier van eendenverwerkingssystemen te worden. Zo kan Marel het klantenbestand in het eendensegment uitbreiden, het wereldwijde verkoop- en servicenetwerk benutten en uitbreiden naar nieuwe markten. Het managementteam van PMJ blijft in functie en zal zorgen voor bedrijfscontinuïteit voor medewerkers en klanten.

De wereldwijde markt voor eendenvlees is een grote en groeiende markt, met een geschatte waarde van ongeveer 6 miljard euro. Het jaarlijkse volume eendenvlees is momenteel 4,5 miljoen ton, waarvan 70 procent wordt afgezet in China, waar Marel al een gevestigde naam is. PMJ heeft langdurige relaties opgebouwd met veel van de grootste eendenprocessors ter wereld, en samen met Marels wereldwijde verkoop- en servicenetwerk en digitale platforms kan het wereldwijde bereik worden vergroot en de klantenondersteuning versterkt.

Roger Claessens, executive vice president Poultry bij Marel: ‘De overname van PMJ is een logische stap om naast vleeskip en kalkoen de derde Marel-pijler binnen poultry processing te worden. Technische expertise en continue productinnovatie zijn kenmerkend voor zowel PMJ als Marel. De hoge kwaliteit van PMJ-systemen weerspiegelt de 23 jaar toewijding van het bedrijf. Door gezamenlijk onze inspanningen en voortdurende focus op innovatie te combineren, kunnen we sterker opereren om de eendenindustrie te transformeren en moderniseren in samenwerking met onze klanten.’’