Mapper loopt leeg aan de top

Leestijd: 2 minuten

In korte tijd heeft Mapper Lithography afscheid genomen van zijn CEO, zijn CFO en twee commissarissen. Twee maanden geleden verliet hoogste baas Christopher Hegarty het bedrijf. Afgelopen april was financieel topman Jaap Bastiaansen al vertrokken. Beiden werkten ruim drie jaar bij de spin-off van de TU Delft, die een lithografietechnologie ontwikkelt met parallelle elektronenbundels in plaats van licht. De raad van commissarissen moet het sinds kort stellen zonder voormalig ABN Amro-bankier Jan Peter Schmittmann en Paul Schröder, die toezicht hield namens aandeelhouder Parcom. De leiding van Mapper is nu in handen van medeoprichter Bert Jan Kampherbeek, voorheen marketingdirecteur.

Volgens het Financieele Dagblad zouden de door grootaandeelhouder Arthur del Prado uitgezette koers en de gebrekkige corporate governance debet zijn aan de leegloop. In een vraaggesprek met de zakenkrant zegt de ASMI-oprichter echter dat hij niets heeft gedaan om de afzwaaiers te schofferen. Het vertrek van de CEO wijt hij aan de stroeve verhouding met president-commissaris Jan Lobbezoo. En Schmittmann is niet weggegaan omdat er problemen waren, aldus Del Prado in het FD, maar omdat ‚Äôhij zijn maximale mogelijkheden bij een zeer intensief technologisch bedrijf als Mapper had bereikt‚Äė.

Het is niet Mappers bedoeling om zelfstandig de halfgeleiderindustrie te veroveren met zijn technologie. Om zijn dure ambities waar te maken, is het al een tijdje op zoek naar een kapitaalkrachtige partner. Daar was het bestuur op ingericht en ook Schmittmann voor aangenomen. Dat dat de oud-bankier niet is gelukt, noemt Del Prado in het FD ‚Äôteleurstellend‚Äė maar geen reden tot zorg. Door steun van de Nederlandse overheid en Brussel heeft de spin-off voldoende financi√ęle draagkracht om de zoektocht nog een half jaar vol te houden. ASML heeft al aangeven niet ge√Įnteresseerd te zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.