Mapper haalt 80 miljoen op

Leestijd: 2 minuten

Mapper heeft met een gang langs investeerders 80 miljoen euro opgehaald. De machinebouwer gaat het kapitaal gebruiken om de eerste e-beamtoestellen uit te leveren en om de productiecapaciteit op te schroeven van zes naar twintig machines per jaar in 2014. Mapper leunt voor zijn productie grotendeels op het Nederlandse hightechecosysteem.

Het leeuwendeel van de nieuwe kapitaalinjectie komt op naam van Rusnano, een investeringsfonds van 10 miljard dollar opgezet door de Russische overheid om de nanotechnologie-industrie in Rusland te stimuleren. Van Mapper werd dan ook verwacht dat het in ruil voor de financiële ruggensteun een activiteit in Rusland zou ontplooien.

Deze voorwaarde is afgedekt door een productiefaciliteit op te zetten voor het Mems-gebaseerde lenssysteem dat Mapper gebruikt om zijn elektronenbundels te focussen. Dit werd tot op heden gefabriceerd in de cleanrooms van het Delftse Dimes en de TU Eindhoven, maar volgens Mapper-CEO Bert Jan Kampherbeek voldoet deze ’historisch gegroeide‘ oplossing niet meer nu zijn bedrijf werkt aan opschaling van de productie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.