Manroland vraagt faillissement aan

Leestijd: 1 minuut

Afgelopen vrijdag heeft de maker van drukkerijmachines Manroland bij de rechtbank van Augsburg zijn faillissement aangevraagd. Daarmee staan 6500 banen op de helling, waarvan vijfduizend in Duitsland. De fabrikant van drukpersen hoopt nog wel op een doorstart van de belangrijkste bedrijfstakken. Het heeft de rechter verzocht om een reorganisatie van het bedrijf in eigen beheer te mogen uitvoeren.

Manroland heeft al enkele jaren last van een inzakkende markt. De industrie was voor de crisis in 2008 twee keer zo groot als op dit moment. Begin 2011 leek het iets beter te gaan maar sinds halverwege dit jaar zakte het aantal orders opnieuw drastisch in. Hoewel er volgens Manroland nog voldoende belangstelling is voor zijn systemen, slagen klanten er niet in om de financiering rond te krijgen. In samenwerking met de curator wil de Duitse machinebouwer onderzoeken hoe het het faillissement alsnog kan afwenden.

Manroland was voor driekwart in handen van verzekeraar Allianz. Het resterende deel was eigendom van de Duitse trucks- en bussenbouwer Man. Sinds vorig jaar werkte Manroland samen met Océ. De twee partijen mikken op een systeem dat alle productiestappen afdekt: datamanagement, digitale en off-setprinting, en nabewerking.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.