Manifest gepubliceerd om wetenschap gezonder te maken

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Een internationale groep onderzoekers heeft voorstellen gedaan om de wetenschap transparanter en betrouwbaarder te maken. Zij publiceerden deze week een lijst maatregelen om de publish or perish-cultuur aan te pakken en de reproduceerbaarheid van onderzoek te verhogen. Dat gaat niet alleen onderzoekers zelf aan, zij betrekken er ook ook universiteitsbestuurders, subsidieverstrekkers en tijdschriften bij.

Het manifest bevat onder meer ideeën over het delen van onderzoeksdata, over controlemechanismen en open access. Een opvallend voorstel is de publicatiegarantie: als onderzoekers hun opzet en methodes van tevoren aanmelden en deze de toets der kritiek doorstaan, garandeert het tijdschrift publicatie ongeacht de uitkomst. Dit zorgt ervoor dat er meer negatieve resultaten worden gepubliceerd. Nu prefereren veel tijdschriften positieve uitkomsten, omdat deze meer citaties opleveren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.