Manders terug aan TMC-roer

Nieke Roos
18 november 2013

Oprichter Thijs Manders is teruggekeerd in zijn oude rol als CEO van TMC. Als (toezichthoudend) president voelde de ondernemer in hart en nieren te veel afstand tot de dagelijkse gang van zaken. In overleg met private-equityfonds Gilde, dat de dienstverlener eind vorig jaar van de beurs haalde, besloot hij daarom zijn rentree te maken. Per 1 november is Manders niet alleen bestuursvoorzitter maar heeft hij ook het roer weer in handen. Voormalig CEO/CFO Rogier van Beek en oud-CEO/COO Luud Engels concentreren zich op de financiële respectievelijk operationele zaken.

Als onderdeel van de beursnotering ging TMC in 2011 over van een duaal systeem met een bestuursraad en een rvc op een one-tier board. Daarbij deed Manders een stapje terug door zijn CEO-rol te verruilen voor het presidentschap en de dagelijkse leiding over te laten aan Van Beek en Engels. Dat gaf hem meer tijd voor zijn andere investeringen, was het idee. In de praktijk had hij echter te weinig omhanden. Voor klanten bleef hij bovendien het gezicht van TMC. Tot zijn geluk vond Gilde het prima om de situatie terug te draaien.

Met Manders‘ terugkeer heeft TMC de beursnotering weer een stukje verder achter zich gelaten. Spijt van de gang naar de NYSE Alternext heeft de oprichter niet, net zomin als hij betreurt er nu vanaf te zijn. Volgens hem heeft het Damrak-avontuur veel goeds opgeleverd, onder meer een grotere naamsbekendheid en een strakkere organisatie. De notering bracht echter ook een heleboel regeltjes met zich mee, te veel regeltjes. En dat paste niet bij zijn bedrijf.

Onder de nieuwe eigenaar Gilde en de nieuwe (en oude) CEO Manders gaat TMC verder aan de weg timmeren. Op de planning staan onder meer uitbreiding in België en Duitsland. Hiermee wil de dienstverlener groeien naar een omzet van honderd miljoen euro (nu: zestig miljoen) en een personeelsbestand van duizend werkondernemers (nu: ongeveer zeshonderd).