Man op de maan

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 4 minuten

Sinds de lancering is er veel kritiek op het topsectorenbeleid. Het zou oneerlijk en ondoorzichtig zijn. Ook mopperen criticasters dat alleen grote bedrijven profiteren en de aanpak het mkb in de kou laat staan. Het is natuurlijk goed Nederlands gebruik om te zeiken over maatregelen van de overheid die er hoegenaamd toch niets van begrijpt. Ik denk echter graag in oplossingen. Inspirerend vond ik daarom de aflevering ‘De slimme staat’ van VPRO’s Tegenlicht. Als u de uitzending eind oktober heeft gemist, adviseer ik u van harte haar nog eens terug te kijken op internet.

Het programma gaat over de vraag hoe de overheid innovatie moet stimuleren. De makers beginnen met de vraag wie de nieuwste technologieën nou eigenlijk bedenkt. Wie zijn de echte innovators? Niet de hippe techneuten bij Apple en Google, claimt de Italiaans-Amerikaanse econoom Mariana Mazzucato, die spreekt over ‘de mythe van Silicon Valley’. Ze betoogt terecht dat er nooit een Iphone zou zijn geweest zonder bijvoorbeeld internet, gps of een touchscreen. Allemaal uitvindingen die vrijwel volledig door de overheid zijn gefinancierd maar waarvan de echte winst bij slimme ondernemers terechtkomt.

De truc is om ervoor te zorgen dat de overheid – en daarmee u en ik – meeprofiteert van de opbrengst uit de innovaties die het heeft gefinancierd. Die winst kan de overheid dan opnieuw investeren. In Denemarken lijken ze de oplossing te hebben gevonden. De Deense overheid heeft een eigen investeringsfonds: Vækstfonden (Groeifonds). Via die weg koopt Denemarken aandelen in innovatieve start-ups. Sinds de oprichting in 1992 gaat het om ongeveer twee miljard euro in zo’n zesduizend bedrijven. Dit jaar komt de teller op bijna vierhonderd miljoen in een kleine duizend bedrijven. Lang niet allemaal technostarters overigens.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.