Maker Delftse deeltjesprinter richt pijlen op waterstofmarkt

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

MTA heeft de eerste zes seriemachines geleverd aan VSParticle, het Delftse bedrijf dat zich toelegt op grootschalige productie van materialen op basis van nanodeeltjes.

De mensheid staat aan de vooravond van een paradigmaverschuiving, stelt ceo Aaike van Vugt van het jonge Delftse cleantech-bedrijf VSParticle (VSP). ‘Vorige eeuw hebben we geleerd om steeds meer rekenkracht te genereren door steeds kleinere structuren op silicium te leggen. Deze eeuw gaan we structuren met vergelijkbare dimensies maken van hele andere, op maat gemaakte materialen. Deze designer-materialen gaan een sleutelrol spelen bij de energietransitie, bijvoorbeeld als katalysatoren bij de productie van waterstof of de synthese van brandstoffen uit koolstofdioxide.’

Van Vugts bedrijf heeft onlangs, na zeven jaar ontwikkeling, zijn eerste machine gelanceerd waarmee keurig netjes geordende dunne films van dergelijke nanomaterialen op een substraat kunnen worden aangebracht. Cruciaal daarbij is dat met de VSP-P1 Nanoprinter deeltjesgrootte en -samenstelling – en daarmee hun eigenschappen – eenvoudig kunnen worden aangepast. Dat maakt de zoektocht naar de optimale katalysator een stuk eenvoudiger. Nu nog is ontwikkeling van nieuwe receptuur een maanden durend iteratief proces; met de Nanoprinter is het eerder een kwestie van dagen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.