Machines leren uit hun fouten

Walter Verdonck is projectleider bij Flanders Mechatronics Technology Centre (FMTC). Zijn expertises bevinden zich in het gebied van regeltechniek, modellering en simulatie bij het mechatronisch systeemontwerp en robotica.

Leestijd: 4 minuten

De PID-regelaar is van essentieel belang om machineaansturingen te stabiliseren, maar schiet steeds vaker tekort in de hedendaagse, veeleisende apparaten. FMTC onderzocht hoe dit met lerende regelalgoritmes kan worden aangevuld om tot een beter resultaat te komen over de gehele levensduur van de machine.

Regeltechniek heeft een cruciale rol gespeeld in de doorbraak van de automatisering in de industriële omgeving. Machines werden veelal sneller, nauwkeuriger en flexibeler. De PID-regelaar is hierin de meest bekende en zonder twijfel ook de meest gebruikte terugkoppelregelaar. Het algoritme meet het foutsignaal en regelt deze afwijkingen zo snel mogelijk weg.

Prestatie-eisen nemen echter alsmaar toe, zodat een klassieke regeling op basis van terugkoppeling niet langer volstaat. Vooral bij hoogdynamische toepassingen komt de corrigerende actie steeds te laat. Moderne machines moeten bovendien in alle omstandigheden optimaal presteren en zich daarom autonoom kunnen aanpassen aan veranderende werkomstandigheden. Hiervoor is vaak een ingewikkelde sturing noodzakelijk, waarbij het van cruciaal belang is om alle aanstuurparameters exact af te stellen. Om met variaties over de tijd rekening te kunnen houden, is bovendien een regelmatige – tijdrovende – herkalibratie van deze parameters vereist.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.