Machinefabriek Eillert moet elf man ontslaan (update)

Alexander Pil
22 maart 2011

De directie van Machinefabriek Eillert heeft zijn personeel onlangs laten weten dat het door de crisis financieel in zwaar weer verkeert. Het bedrijf uit Winterswijk ziet zich genoodzaakt 11 van de 31 werknemers te ontslaan. Aan de blijvende personeelsleden heeft het gevraagd een deel van het salaris in te leveren. De reorganisatie moet ervoor zorgen dat de machinebouwer het hoofd boven water kan houden.

Na een aantal telefoontjes van verontruste werknemers bij Machinefabriek Eillert zocht vakbond CNV contact met het Winterswijkse bedrijf. ’Op basis van de verstrekte financiële informatie kunnen wij concluderen dat de financiële situatie van Eillert niet rooskleurig is‘, schrijft het in een nieuwsbrief. ’De laatste jaren zou er met verlies gedraaid zijn, waardoor het eigen vermogen (grotendeels) verdampt is. Daarnaast is het nog maar de vraag of er voldoende geld in kas is om de (toekomstige) productie voor te kunnen financieren.‘ Machinefabriek Eillert heeft CNV gewaarschuwd ’dat er sprake kan zijn van een faillissement, indien de plannen niet lopen zoals uitgedacht‘.

Machinefabriek Eillert ontwikkelt en levert machines en productielijnen voor de voedselverwerkende industrie, vooral aardappelen, groente en fruit. Het bouwt systemen voor snijbedrijven die toeleveren aan onder meer supermarktketens, fastfoodconcerns en cateringbedrijven. Ook levert het aan aardappel- en uienverwerkers, de diepvriesindustrie en groentedrogerijen.