Machinebouwer Madern lijft fijnmechanicus AJB in

Alexander Pil
13 november 2013

Het Vlaardingse Madern International heeft onlangs de fijnmechanische toeleverancier AJB Instrument uit Rozenburg overgenomen. Omdat de directeur en oprichter Albert Bouwknegt zich na veertig jaar uit AJB terugtrok, was dat bedrijf op zoek naar een geschikte partner. Madern biedt de overname mogelijkheden tot uitbreiding van de hightechtoelevering. Beide ondernemingen, die hun namen en locaties behouden, verwachten van de overname ’synergie op commercieel en technologisch gebied‘.

Familiebedrijf Madern werd in 1954 opgericht als graveerbedrijf voor naamplaten en stempels en groeide uit tot internationaal georiënteerde fabrikant van machines die voorbedrukte banen van karton van snijlijnen, vouwlijnen en doordrukkingen voorzien. Deze bewerkte banen vormen het uitgangsmateriaal voor de verpakking van bijvoorbeeld dranken, voedingsmiddelen en sigaretten. Madern levert zijn producten wereldwijd, veelal aan grote drukkerijen met afnemers in de verpakkingsindustrie.

De fijnmechanische toeleverancier AJB ging in 1973 van start en opereert grotendeels op de Nederlandse markt. De onderneming legt zich toe op de fabricage van enkel stuks en serieproductie van kleinere, complexe componenten voor opdrachtgevers uit hightechsectoren als de medische apparatenbouw, de halfgeleiderindustrie en de aerospace.

Beide bedrijven verwachten van de overname grote voordelen. Directeur Jean Madern: ’Onze machineparken zijn grotendeels complementair. De machines van AJB zijn bijvoorbeeld geschikt voor kleine precisieproducten, de Madern-machines lenen zich meer voor het middelgrote werk.‘ Samen dekken de twee bedrijven bijna alle vormen van metaalbewerking af, inclusief rond- en vlakslijpen, draad- en zinkvonken, honen en leppen, graveren, kopieerfrezen, laserbewerken, printen en PVD-coaten. Met de overname zal AJB, dat zelf geen ontwerpafdeling heeft, profiteren van de engineeringscapaciteit die Madern in huis heeft.