Machinebouw stuwt industrie naar grote hoogte

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 10,6 procent hoger dan in november 2020. Dat maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 9,9 procent. De productie lag in november op het hoogste niveau ooit. De stijging komt vooral door de machinebouwsector die jaar-op-jaar met maar liefst 58,7 procent groeide. Daarmee is het met afstand de grootste stijger.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op november steeg de productie met 0,6 procent. De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in november 2021 lag de productie op het hoogste niveau ooit.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.