Machinebouw heeft last van Russische sancties

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

‘De internationale conflicten en daaruit voortvloeiende onzekerheid over de economie dreigen de technologische industrie te gaan raken.’ Dat zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink bij de presentatie van de FME-conjunctuurenquête najaar 2014. ‘De bedrijven in deze sector zijn sterk internationaal georiënteerd en staan daarmee aan de basis van de Nederlandse verdienkracht, die het immers vooral moet hebben van de export. Onverminderde aandacht van de overheid voor innovatiekracht en concurrentievermogen blijft dan ook essentieel.’

In de halfjaarlijkse FME-conjunctuurenquête worden ondernemers in de technologische industrie bevraagd over hun verwachtingen. In deze najaarsenquête is gevraagd naar het effect van de economische sancties tegen Rusland en de daaruit voortvloeiende tegensancties. Ongeveer een derde van de respondenten geeft aan nu al in enige mate last te ondervinden van de sancties. Van de overige bedrijven verwacht twee derde op termijn last te krijgen van deze sancties. Van het sterke optimisme dat in het voorjaar onder ondernemers leefde, is dan ook weinig meer over.

Wel verwachten de ondernemers in de technologische industrie dat hun omzet in de laatste maanden van dit jaar zal toenemen. 80 procent van de ondernemers voorziet over geheel 2014 geen daling van de verkoop van producten en diensten. Een belangrijk deel van de verwachte groei komt, net zoals voorgaande jaren, uit het buitenland.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.