Machinebouw en Nedcar aanjagers technologische industrie

Alexander Pil
2 oktober 2017

Met een verwachte productiegroei van 8,5 procent kent de technologische industrie een erg goed 2017. Dat stelt het Economische Bureau van ING. Aanjagers van de groei zijn de hightechindustrie (+10 procent), in het bijzonder de machinebouw, en de automotive-industrie (+20 procent). In deze sector weegt het succes van VDL Nedcar zwaar mee.

Het succes van VDL Nedcar stuwt de groei van de automotivesector in 2017 (+20 procent).

Met een productie van circa 122 miljard euro en een aandeel van circa 40 procent is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert dit jaar sterk van de solide groei in de eurozone en is sterk in een aantal groeiende afzetmarkten, zoals automotive en de halfgeleiderindustrie. Dit zorgt vooral voor een productietoename in de hightechindustrie, waar een zeer sterke groei van 10 procent wordt verwacht voor 2017. Qua ontwikkeling torent de automotive-industrie er bovenuit. Het groeiende, maar daarmee ook uitdagende, succes van VDL Nedcar met de productie van de BMW X1 per augustus stuwt ook dit jaar de groei van de sector.

In het kielzog van de eindfabrikanten groeit ook de toeleverende sector. Zo groeide de productie van de metaalbewerking met circa 2 procent in de eerste helft van 2017. De kunststofindustrie heeft het groeipad al eerder gevonden, mede als belangrijke leverancier van verpakkingen aan de internationale voedingsindustrie.

Omvang en vooruitzicht technologische industrie 2017
Productieomvang (in miljard euro) Groei productie
Technologische industrie (totaal) 122 8,5 procent
Rubber en kunststof 9 5,0 procent
Metaalbewerking 20 3,0 procent
Hightech 67 10,0 procent
Automotive 12 20,0 procent

Een structurele ontwikkeling waarin bedrijven in de technologische industrie in 2017 weer nieuwe stappen moeten zetten, is het groeiend belang van dienstverlening. Dit geldt in het bijzonder voor eindfabrikanten van kapitaalgoederen. ‘Ontzorgen’ van de klant is de centrale opdracht. De inzet van nieuwe technologie, voor onder meer predictive maintenance, bediening op afstand en optimale inzet van machines en systemen, is hierbij essentieel.

Het groeiend belang van diensten bij eindfabrikanten heeft ook gevolgen voor de (toegevoegde waarde van) toeleveranciers. De huidige conjunctuur is weliswaar gunstig, de metaal en kunststofsector blijft een versnipperde markt en sterk competitief. Verdere automatisering van productieprocessen is noodzakelijk, maar zorgt maar beperkt voor onderscheid ten opzichte van concurrenten. Daarvoor zijn ten minste ook slagen nodig in het automatiseren van logistiek en digitaliseren van zaken als verkoop, administratie en planning.