Machinebouw blijft achter in groei Belgische techindustrie

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Na een positief 2016 voor de Belgische machinebouw komt dit jaar de klad erin, blijkt uit een voorspelling van branchevereniging Agoria. Fabrikanten van machines, apparaten en werktuigen zien dit jaar 3 procent minder omzet tegemoet, en de automotive industrie zelfs 5 procent. Bij elektronica en ict is er wel een stijging te verwachten, leveranciers halen 2,5 procent meer op en dienstverleners 4 procent meer. De metaalindustrie doet het zelfs nog beter, waardoor de totale groei van de Belgische techindustrie op 1,6 procent uitkomt. Vorig jaar was dat 1,8 procent.

De tegenwind is deels te wijten aan de de sluiting van de Caterpillar-vestiging in Charleroi in het tweede kwartaal van het jaar, waarbij 2200 banen verloren gaan. Desondanks verwachten Agoria dat er dit jaar netto nog tweehonderd banen in de Belgische technologiesector bijkomen. Vorig jaar nam het aantal techjobs toe met drieduizend.

De Belgische techsector staat er verder vrij goed voor, aldus de brancheorganisatie: het marktaandeel binnen de EU vertoont een kleine stijging richting de 5,5 procent, de investering stijgen dit jaar met 9 procent naar 2,5 miljard euro, en de capaciteitsbenutting ligt boven de tachtig procent. Wel waarschuwt Agoria voor loonstijgingen. ‘De loonmatiging van de voorbije jaren hielp onze export vooruit en zorgde hier voor banen’, zegt Marc Lambotte, ceo van Agoria in een persbericht. ‘Indien we de loonmatiging nu stopzetten, zal dit banen kosten.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.