Machine vision algorithms and applications

Wim Hoeks
Leestijd: 3 minuten

’Machine vision algorithms and applications‘ is verdeeld in drie hoofdstukken: beeldvorming, algoritmes en een bespreking van twaalf voorbeeldtoepassingen. Het eerste deel opent met een korte bespreking over licht en belichting, maar Steger, Ulrich en Wiedemann besteden de meeste aandacht aan lenzen. Daarbij komen vooral de aspecten voor het voetlicht die worden gebruikt bij de camerakalibratiealgoritmes. Hoe je de benodigde lens selecteert voor jouw applicatie blijft onduidelijk. Verder bespreken de auteurs kort de cameratechniek. De vergelijking tussen de verschillende manieren om de beeldinformatie over te dragen, is niet diepgaand, maar wel informatief. De voordelen en nadelen van de verschillende manieren leggen ze duidelijk uit.

Het hoofdstuk over algoritmes is al verschenen in het ’Handbook of machine vision‘ van Alexander Hornberg, maar is nu iets anders geordend en uitgebreid met een bespreking van Fourier-transformaties, camerakalibratie en shape-based template matching. Aan de paragraaf over edge-detectie is uitleg toegevoegd over de nauwkeurigheid van de verschillende methodes. Dit geeft duidelijk aan waar de kracht en de zwakte van de verschillende algoritmes liggen. Ook voor het lastige onderwerp neurale netten maken de auteurs duidelijk waar de voor- en nadelen liggen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen