Mac-servomotor JVL ook in 400 W-variant

Alexander Pil
4 december 2008

Omdat de stap van 140 W naar 750 W relatief groot is, ontwikkelde JVL de Mac400-motor met een vermogen van 400 W en een nominaal uitgaand koppel van 1,27 Nm bij een nominaal toerental tot 3000 per minuut. Het piekkoppel bedraagt 3,82 Nm. Bij het ontwerp heeft het bedrijf de nadruk gelegd op een laag energieverbruik, efficiënte vermogenselektronica, een geringe warmteontwikkeling en de mogelijkheid tot een eenvoudige aansluiting op toekomstige ontwikkelingen. JVL gebruikte verder een gesegmenteerde kern. Hierdoor bereikte het een hogere vulgraad van de spoelen, wat resulteert in een efficiëntie die oploopt tot 80 procent.

Kenmerkend voor alle Mac-servomotoren van JVL is dat vrijwel alle componenten die nodig zijn voor een motion control-systeem in één behuizing zijn geïntegreerd. Zo bevat de behuizing van de driefaseservomotor een indexer/controller, een driver, een encoder en een Hall-sensor. Voor het instellen van de motoren voor specifieke applicaties is gebruik te maken van de software Mactalk.

De nieuwe motoren zijn uitgevoerd met een flens van 60 bij 60 mm en standaard M16-powerconnectoren. Een belangrijke optie is de externe en batterijloze absolute encoder met een resolutie van 65.536 pulsen per omwenteling. Bij de standaard encoder is dat getal 8.192. De keuze voor 115 of 230 V is eenvoudig aan de buitenkant te maken. Het zelfkoelend vermogen van de motor elimineert de noodzaak van een externe ventilator.

Standaard is de motor te koppelen aan een pc/PLC via de RS232- of RS485-interface en verschillende bussystemen waaronder Canopen, Devicenet en Profibus. Ook is een koppeling met Bluetooth-, WLan- en Zigbee-modules mogelijk. Verder is de Mac400 geschikt zijn voor koppeling met realtime Ethernet: Ethercat, Ethernet/IP, Powerlink, Profinet en Sercos. Voor aansturing via bijvoorbeeld Labview zijn OCX-files beschikbaar.