Maarten Steinbuch steekt half miljoen in medische robots

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De half miljoen euro die TUE-hoogleraar Maarten Steinbuch krijgt omdat hem het Simon Stevin Meesterschap is toegekend, gaat hij gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe medische robots. Dat zei hij afgelopen zondag in het Omroep Brabant-programma Kraak. De helft steekt Steinbuch in een robot die helpt om in het hoofd kanker te verwijderen. ‘Nu moet een chirurg ontzettend lang boren en frezen om de tumor te verwijderen’, legt Steinbuch uit. ‘Hij moet daarbij ook vreselijk uitkijken dat hij geen zenuwen raakt, want dan kun je verlamd raken.’ Op basis van röntgenbeelden kan de robot direct naar de tumor toe. De ontwikkeling van de robot gebeurt nu bij VDL ETG door TUE-promovendus Jordan Bos.

Steinbuch heeft nog niet bekendgemaakt waar de andere helft van het Simon Stevin-budget naartoe gaat. Zeker is wel dat de robotprofessor de 250 duizend euro ook investeert in de ontwikkeling van een nieuwe robot.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.