Maarten Steinbuch krijgt eretitel Simon Stevin Meester 2016

Alexander Pil
6 juli 2016

TUE-hoogleraar Maarten Steinbuch krijgt dit jaar het Simon Stevin Meesterschap, de hoogste onderscheiding voor de technische wetenschappen in Nederland. Aan deze eretitel, toegekend door technologiestichting STW, is een half miljoen euro verbonden, te besteden aan onderzoek.

Vanwege het 35-jarige bestaan van STW, zijn er dit jaar twee winnaars. Naast Steinbuch krijgt ook Suzanne Hulscher van de Universiteit Twente de prijs. Ze krijgen de prijs voor hun technisch-wetenschappelijke onderzoek en de manier waarop zij bruggen slaan tussen wetenschap en praktijk, aldus STW. De laureaten ontvangen hun prijs tijdens het jaarcongres van STW, dat plaatsvindt op 24 november 2016.

‘Ik voel me zeer vereerd’, reageert Steinbuch op de bekendmaking. ‘De prijs onderstreept het belang van de verbinding die we moeten maken vanuit de wetenschap met de maatschappij en de industrie. Dat is waar ik voor sta. Het is een stimulans voor deze benadering dat ik nu deze prijs krijg.’

STW prijst de manier waarop Steinbuch bruggen slaat tussen wetenschap en bedrijfsleven, en die samen laat optrekken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In zijn onderzoek werkt hij onder meer samen met ASML, Philips, TNO en Océ, alsook met veel mkb’ers. Mede dankzij Steinbuch is Nederland een hotspot voor ontwikkelingen rondom elektrisch rijden, regeling van precisiesystemen en microchirurgie, aldus STW.