Maakindustrie stuwt export in 2014

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse export wordt dit jaar fors gestuwd door de maakindustrie. Het exportvolume van de kapitaalgoederenindustrie steeg tot en met juli met 6 procent, dat van de metaal-, rubber- en kunststofindustrie zelfs met 8 procent. Dat heeft ING becijferd. Pijn zit vooral bij de grondstoffenexport: de uitvoer van minerale brandstoffen kromp rond de 10 procent. De laatste maanden van 2014 zal een afvlakking van de exportgroei vanuit de maakindustrie geven, maar dat komt vooral door de sterke eindsprint in 2013. Het productieniveau blijft op een gezond niveau liggen.

De groei in export is dit jaar ongelijk verdeeld over de sectoren. De matige economische situatie in Europa en ongunstige concurrentiepositie (vanwege de relatief hoge energieprijzen) zet met name de Nederlandse raffinagesector en petrochemie onder druk. Het uitvoervolume daalt dit jaar met circa 10 procent. Aan de andere kant is er een flinke toename van de exportomzet vanuit de maakindustrie. Die leunt sterk op de successen van enkele grote partijen. Zo is de export van kapitaalgoederen naar Brazili√ę dit jaar meer dan verdubbeld door een grote order vanuit de olie- en gassector voor scheepsbouwer IHC Merwede. Ook de export van machines naar de VS en China stijgt fors. Zeker in het geval van de VS werd dit gestuwd door een forse vraagtoename vanuit Amerika bij chipmachinebouwer ASML. Dit verklaart al ongeveer de helft van de exportstijging van 1,2 miljard euro. Ook het derde kwartaal zorgt dit voor een impuls bij de machine-export naar de VS. Grote orders van deze fabrikanten zijn van levensbelang voor veel toeleveranciers in het mkb.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen