Maakind. zkt flex. robot

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Deze week verschijnt de Mechatronica&Machinebouw-special over robotica. Uiteraard staat er een aantal mooie verhalen in over de vele toepassingen van robots, maar in vergelijking met eerdere themanummers gaat het opvallend vaak over de maakindustrie. Nou ja, zo opvallend is dat ook weer niet. Robots en de maakindustrie zijn een hippe combinatie. Wat minister Asscher er ook over te klagen heeft.

Vorige maand – iets later dan oorspronkelijk de bedoeling was – nam minister Kamp van Economische Zaken de Actieagenda Smart Industry in ontvangst. In deze agenda staat wat er moet gebeuren om de kansen te verzilveren die de vervlechting van productie met ict biedt. Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van het Team Smart Industry, liet er tijdens de presentatie geen twijfel over bestaan: ‘Onze ambitie is een nog sterkere Nederlandse industrie die groeit en voor banen zorgt. Niet meedoen is geen optie. Zonder Smart Industry geen extra groei en geen extra banen.’

Ook in Vlaanderen staan alle neuzen dezelfde kant op. Flanders’ Drive, Flanders’ Mechatronics Technology Centre (FMTC) en de vijf Vlaamse universiteiten (Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven) hebben hun researchactiviteiten gebundeld. Flanders’ Make is een virtueel instituut dat in eerste instantie de focus legt op onderzoek voor voertuigen, machines en – daar zijn ze weer – de fabrieken van de toekomst.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.