Maak het vooral niet te complex
Vorige week was de World of Technology & Science in Utrecht. Verschillende vakbeurzen werden voor het eerst samen op één plek gehouden met een verrassend synergetisch effect. Alles op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek, verpakkingstechnologie en procescontrole was in Utrecht vertegenwoordigd en meer. Het aardige van zo’n bijna industriebreed evenement is dat je ziet dat bepaalde componenten, principes en technologieën op verschillende plaatsen opduiken. Besturingstechnisch kruipt alles steeds dichter bij elkaar. Te zien was dat ook het veelzijdige Ethernet IP in de veldbuswereld steeds dominanter wordt.
Ons concern was prominent aanwezig als specialist op het gebied van aandrijf- en besturingstechnologie. ‘We move everything’ stond er op onze stand en die kreet verwoordt precies waar we naartoe gaan in onze sector. Want aan de ene kant van de markt worden aandrijvingen steeds kleiner en nauwkeuriger, terwijl aan de andere kant systemen worden ontwikkeld om megatonnen te verplaatsen. Met vergelijkbare nauwkeurigheden trouwens. Het is een wereld van uitersten.
Zo zijn we steeds prominenter in het Eindhovense actief, de regio die zo langzamerhand het Silicon Valley van Nederland is geworden. We bouwen systemen voor toepassing in wafersteppers die voor verplaatsingen op nanoniveau zorgen. Dan loop je snel tegen de grens van het meetbare aan. Want dat is inmiddels bepalend voor de kleinst mogelijke beweging. De golflengte van het licht dat je gebruikt om afstanden tot negen cijfers achter de komma te kunnen meten is dan de dominante factor. Mechanisch is het geen probleem, als je maar in staat bent om die minuscule bewegingen te meten en terug te koppelen, zodat je ze softwarematig kunt corrigeren.
In het bedenken van oplossingen gaan we heel ver. Zo ver zelfs dat we die met een enkele opdrachtgever in gedachten vrijblijvend ontwikkelen. Als we die opdrachtgever dat dan presenteren, gebeurt het niet zelden dat de techneuten van dat bedrijf verliefd worden op de componenten die we toepassen. Het aardige is dat ze dan opeens ook andere mogelijkheden zien, waardoor er een innovatieversnelling optreedt. Elkaar inspireren heet dat.
Soms stellen we zo’n oplossing een bepaalde tijd exclusief ter beschikking van die klant. Ik voorspel dat dit steeds vaker zal gebeuren want – en dat bleek in Utrecht ook – er komen steeds meer nichemarkten die door specialisten worden beheerst. Die specialistische kennis kun je als algemene machinebouwer niet allemaal in huis hebben. Aan de andere kant, en dat is in feite een technologische paradox, is het feit dat je dit niet weet vaak ook de oorzaak dat je te langzaam innoveert. En dat in een tijdperk waarin iedereen aan een computer, smartphone of tablet is gekluisterd en altijd en overal toegang heeft tot informatie.
Hoe doorbreek je die paradox? Hoe voorkom je dat ontwikkelaars in één richting blijven denken? Dat komt omdat mensen het moeilijk vinden om af te wijken van een reeds ingeslagen weg maar ze moeten buiten hun eigen koninkrijkje kijken. Ook zullen vooral technici moeten beseffen dat ze producten en systemen niet voor zichzelf ontwikkelen, maar voor mensen die deze producten makkelijk en onbevangen moeten kunnen gebruiken. Natuurlijk raken technici enthousiast als ze zien wat je met complexe software allemaal kunt realiseren. Een schat aan functies is het resultaat, maar de grote vraag wordt niet beantwoord, namelijk: ‘Wat heeft de gebruiker echt nodig?’ Dat je je door een woud van hoofdmenu’s en submenu’s moet worstelen om een instelling te veranderen is voor technici geen issue. Die zijn zo vertrouwd met de materie dat ze er binnen seconden doorheen bladeren. Maar u weet het, en dat geldt ook voor computers en tv’s, als je een diep in het apparaat verborgen functie een paar maanden niet hebt gebruikt, weet je niet meer waar die zit en zul je de handleiding erbij moeten pakken.
Technici slaan makkelijk op hol en verliezen de menselijke maat snel uit het oog. Dat mag niet. Houd het simpel mensen. Maak het plug & play’ en gebruik intuïtieve bedieningen, zo mogelijk op basis van gesproken tekst. Ook die technologie is er al een tijdje, maar om nou te zeggen dat deze oprukt, nee. Bedenk dat het mensen zijn die met de systemen moeten werken. Zorg er dus vooral voor dat die systemen logisch zijn en makkelijk te bedienen. Dan komt het commerciële succes vanzelf.