Luxexcel stapt met Finse universiteit in 3D fotonica

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

3D-specialist Luxexcel uit Goes is een samenwerking gestart met de Universiteit van Oost-Finland. De partners gaan onderzoek doen aan de toepassing van Luxexcels 3D-printmethode voor geavanceerde fotonica- en opticacomponenten. Het grootste deel van de beschikbare budget – 950 duizend euro – komt van Tekes, een Finse investeerder in technologie en innovatie. Overige partners in het project zijn de Finse bedrijven Idman, Millog, Nanobakers, Nanocomp, Oplatek en Thermo Fisher.

Met de technologie van Luxexcel is het mogelijk optische componenten van hoge kwaliteit direct te printen. Andere 3D-geprinte producten moeten vaak nog worden nabewerkt. Het Zeeuwse Printoptical-proces zorgt meteen voor een glad oppervlak, maakt het mogelijk om lenzen te printen vanuit een Cad-bestand en kan zelfs verschillende kleuren combineren. De oppervlaktes zijn dusdanig glad dat slijpen, polijsten of lakken niet nodig is.

’Er zijn heel veel productideeën in de opticawereld maar de benodigde tooling vergt enorme investeringen, grote voorraden en een lange R&D-cyclus‘, zegt professor Jyrki Saarinen van de Universiteit van Oost-Finland. ’Kleine series worden met de hand vervaardigd en zijn dus erg duur waardoor veel goede ideeën de markt niet halen. Ik verwacht dat 3D printen een belangrijke productietechnologie wordt, beginnend bij kleine batches, unieke items en complexe structuren. Het is een revolutie op het gebied van componentbeschikbaarheid, ontwikkel- en productiesnelheid, en customization.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.