Luchtvochtigheid omgezet in bewegingsenergie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van de Columbia University hebben een manier bedacht om verschillen in luchtvochtigheid om te zetten in beweging. Ze denken daarmee een nieuwe manier in handen te hebben om energie te oogsten uit de omgeving. In een demonstratie laten ze zien dat ze daarmee een legokarretje kunnen laten rijden en een generator voldoende stroom kunnen laten opwekken voor een ledlampje.

De onderzoekers baseren hun systeem op de bacterie Bacillus subtilis in sporevorm, een ‘slapende’ versie om ongunstige omstandigheden te overleven. In een omgeving met hoge luchtvochtigheid, zwellen deze sporen een beetje op, en bij lage luchtvochtigheid krimpen ze weer. Om dit verschijnsel in te zetten voor het genereren van nuttige bewegingen, brachten de onderzoekers een laag van deze sporen aan op één kant van een plastic membraan. Daardoor krult het op bij lage luchtvochtigheid en strekt het zich uit bij hoge luchtvochtigheid. Door vervolgens op een langwerpig membraan steeds een laagje aan de ene en dan weer aan de andere kant aan te brengen, wisten de onderzoekers een ‘kunstmatige spier’ te maken die zich in een s-vorm kan samentrekken tot een kwart van zijn lengte.

Vervolgens gingen de onderzoekers aan de slag om hier energie uit te oogsten. In een van hun ontwerpen werden de namaakspieren in een afgesloten waterbakje geplaatst en verbonden met klepjes in het deksel. Wanneer de klepjes gesloten zijn, loopt de luchtvochtigheid op en openen de klepjes, waardoor deze weer daalt en de klepjes weer sluiten, en zo voorts.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen