Lightyear optimaliseert geluid en trillingen met Vibes

Collin Arocho
9 maart 2020

Lightyear kondigt een nieuwe samenwerking aan met de Delftse Vibes.technology. De twee Nederlandse bedrijven werken samen om geluid en trillingen te verbeteren in de Lightyear One-auto. Vibes zal zijn knowhow gebruiken om een ​​robuust geluids- en vibratie-engineeringproces op te zetten om het comfort van het efficiënte voertuig van Lightyear te verbeteren. Dat wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van verdere groei en acceptatie van elektrische voertuigen.

Foto:Lightyear

Lightyear One wordt ontwikkeld met een sterke focus op efficiëntie. De auto is ontworpen met een licht gewicht, met zonnepanelen in het dak en de motorkap, en met een lage luchtweerstand. Met deze specificaties, en met de vier wielmotoren, zegt het bedrijf afstanden tot 725 km te kunnen afleggen met weinig gebruik van de laadinfrastructuur. Geluids- en trillingstechniek speelt een grote rol bij het realiseren van een aangename ervaring tijdens het rijden van lange afstanden.

Omdat eventuele problemen lastig achteraf te verhelpen zijn, is het belangrijk om uitdagingen op dit gebied in een vroeg stadium aan te pakken, nog voordat de langverwachte overstap naar volledige productie in gang is gezet. ‘Bij de ontwikkeling van Lightyear One kan Vibes zijn volledige potentieel tonen door de akoestische ervaring van de passagiers te verbeteren’, zegt Caspar Boerlage, een geluids-, trillings- en hardheidstechnicus bij Lightyear. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het gebruik van geavanceerde meettechnieken Lightyear naar een hoger niveau zal tillen.’