Lightyear kiest voor Finse productiepartner

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Niet VDL Nedcar, maar het Finse Valmet Automotive wordt de productiepartner van Lightyear. Vanaf begin 2022 worden de eerste prototypes van de Lightyear One gebouwd in Finland. Medio volgend jaar moeten de eerste commerciële voertuigen de fabriek uit rollen.

‘Na een grondig en uitgebreid selectieproces dat meer dan een jaar in beslag nam, koos Lightyear voor Valmet Automotive als productiepartner’, schrijft het Helmondse bedrijf in een persbericht. ‘De autofabrikant is een EV-pionier en is al meer dan tien jaar betrokken bij de ontwikkeling en productie van elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft meer dan vijftig jaar ervaring met grote en bekende automerken, waaronder Mercedes-Benz, Saab en Porsche, en met de begeleiding van startups en scale-ups naar productie. Meer dan 1,7 miljoen voertuigen hebben de productielijnen van Valmet Automotive in Uusikaupunki, Finland verlaten. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen productielijn voor batterijen en heeft het onlangs veel geïnvesteerd in bijkomende engineering- en testcapaciteiten voor EV-aandrijfontwikkelingen.’

Nedcar heeft (voorlopig) pech

Lightyear kiest dus niet voor VDL Nedcar, een autofabrikant om de hoek die naarstig op zoek is naar nieuwe opdrachten. Nedcar was wel een van de drie kandidaten, maar trekt niet aan het langste eind. In Born liggen wel plannen voor een eigen batterijfabriek maar de bouw is nog allerminst gestart. Ook heeft Nedcar nog beperkt ervaring met elektrische voertuigen. Het lijkt erop dat die twee factoren de doorslag hebben gegeven in Lightyears keuze voor Valmet. Overigens koos het Amerikaanse Canoo onlangs wel voor Nedcar als productiepartner voor zijn elektrische voertuigen. Volgens De Limburger is Nedcar ook nog wel in de race voor het productiemodel voor de massamarkt dat Lightyear in 2024 wil lanceren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.